snes classic mini

Je SNES Classic Mini hacken voor meer games

In november 2017 kwam Nintendo met de SNES Classic Mini, één jaar na het grote succes van zijn voorganger de NES Classic Mini. De SNES Classic Mini komt met 20 klassieke SNES games voorgeïnstalleerd (en een 21ste die niet eerder officieel is verschenen) maar je kunt er ook je eigen favoriete SNES games op zetten met behulp van het gratis tooltje hakchi2. Hieronder vind je een stappenplan om zelf nieuwe games toe te voegen.

snes classic mini

Hoewel de SNES Classic Mini er ook echt uitziet als een kleine versie van de oorspronkelijke Super Nintendo is het feitelijk een piepkleine computer waar een emulator op draait die op zijn beurt een aantal voorgeïnstalleerde games draait. Ik had – net als iedere andere fan van de SNES – het liefste gehad dat Nintendo alle (bijna) 800 spellen er op gezet had maar om diverse redenen is het bij 21 gebleven:

 • Contra III: The Alien Wars
 • Donkey Kong Country
 • Earthbound
 • Final Fantasy III
 • F-Zero
 • Kirby’s Dream Course
 • Kirby Super Star
 • Mega Man X
 • Secret of Mana
 • Star Fox
 • Star Fox 2
 • Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting
 • Super Castlevania IV
 • Super Ghouls’n Ghosts
 • Super Mario Kart
 • Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
 • Super Mario World
 • Super Metroid
 • Super Punch-Out!
 • The Legend of Zelda: A Link to the Past
 • Yoshi’s Island

Aangezien de SNES Classic Mini echter eenvoudig aan je computer gekoppeld kan worden – de stroomvoorziening gaat via een reguliere micro-usb kabel – duurde het niet heel lang voordat de mini console gehacked kon worden. Met de software Hakchi2 kun je dat zelf ook doen en zonder problemen nieuwe SNES roms (bestanden die geript zijn van de oorspronkelijke gamecartridges) op je SNES Classic zetten.

Op internet zijn er diverse Engelstalige YouTube video’s te vinden die uitleggen hoe het werkt maar toen ik mijn eigen exemplaar wilde hacken bleek dat deze video’s op sommige onderdelen bijzonder summier waren of zelfs stappen oversloegen die ze als heel vanzelfsprekend beschouwden. Reden genoeg om vast te leggen hoe ik het zelf gedaan heb in een stappenplan met linkjes en screenshots.

Hacken met Hakchi2

In het onderstaande stappenplan beschrijf ik hoe je nieuwe games (roms) toevoegt aan de SNES Classic Mini met behoud van de 21 voorgeïnstalleerde games. Ik beschrijf ook hoe je de RetroArch emulator toevoegt aangezien een redelijk groot aantal games niet (goed) werkt met de default emulator van de Classic Mini zelf. De onderstaande stappen zouden ook moeten werken met NES Classic Mini maar dit heb ik zelf niet geprobeerd en blijft dus verder buiten beschouwing.

Je zult zelf op zoek moeten gaan naar de roms om toe te voegen. Ik ga er vanuit dat je die zelf hebt of kunt vinden en link niet naar sites waar je ze kunt vinden. Verder spreekt het hopelijk voor zich dat het hacken van de SNES Classic Mini op eigen risico is. Ik leg uit hoe je een backup kunt maken voor het geval er toch iets mis gaat, ook al heb ik geen problemen ondervonden.

Stap 1.  Downloaden en starten van Hakchi2

Hakchi2 (versie 2.21f is de laatste versie op moment van schrijven) komt in twee smaken. Een webinstaller die de vereiste bestanden installeert of een .zip bestand die je kunt uitpakken in een map naar keuze en waarbij je geen verdere installatie hoeft uit te voeren.  Ik heb zelf het .zip bestand genomen en uitgepakt maar beide leveren een hakchi.exe bestand op die je kunt uitvoeren.

Stap 2. Backup maken van de software op de SNES Classic Mini

snes classic mini hakchi2
Er kan niet veel mis gaan maar het is altijd verstandig om een backup te maken zodat je alle wijzigingen weer ongedaan kunt maken later. De software van computers wordt ‘Kernel’ genoemd en in het menu van hakchi2 vind je onder de gelijknamige menukeuze de optie terug ‘Dump kernel’. Dit levert je straks een bestand op dat je goed moet bewaren en dat je in geval van problemen kunt terugzetten met de menu-optie ‘Flash original kernel’.

Klik op Dump kernel en je krijgt een setje aan instructies te zien om de SNES Classic Mini aan te sluiten op je computer met behulp van de micro-usb en om ook dataverkeer mogelijk te maken:

snes classic mini hakchi2
Zorg dat de Mini dus uit staat, koppel hem mbv de micro-usb kabel aan je pc en houd dan vervolgens de RESET knop ingedrukt terwijl je de Mini aan zet. Laat vervolgens de RESET knop los na een paar seconden en als het goed is gegaan dan is het rode lampje (van de stroom) NIET aan gegaan. Klik dan (eenmalig) op de knop Install driver in het instructiescherm om de driver te installeren waardoor Windows de Mini herkent.

Gaat er iets niet goed of heb je niet de goede volgorde aangehouden? Zet dan de Mini weer uit en begin weer bij stap 1 van de instructies.

Na het installeren van de driver zal hakchi2 een dump maken van de software en in de submap ‘dump’ zetten als een kernel_snes.img bestand. Gaat er later toch iets fout en werkt de Mini niet (goed) meer? Zet het dan terug door voor Flash original kernel te kiezen in het menu.

Stap 3. Even een paar instellingen goed zetten

snes classic mini hakchi
Bij het starten van hakchi2 heb je al moeten opgeven met welke Mini je aan de slag wilt gaan maar onder het tabblad Settings kun je bij Console type dit alsnog aangeven. Of wijzigen.

snes classic mini hakchi

Hier meteen onder – bij Pages/folders structure – zit ook een belangrijke instelling. Dit gaat over het menu dat in de Mini wordt gebruikt en die een reeks afbeeldingen van de games toont. Het blijkt dat de Mini maar een beperkt aantal games ondersteunt in dat menu en je een foutmelding krijgt als dat er meer zijn. Die grens lijkt op 63 te zitten (inclusief de 21 voorgeïnstalleerde) maar je moet natuurlijk ook nog heel veel scrollen als je tientallen of honderden games gaat toevoegen.

Bij deze optie kun je dus alle games onderverdelen in meerdere pagina’s en/of submapjes. Zet je er max 40 bij dan kun je, zoals ik gedaan hebt, kiezen om geen pagina’s of mapjes in het menu te maken. Ga je er meer dan 40 nieuwe games opzetten dan kun je 1 van de andere opties kiezen.

Klik op Save settings to NES/SNES Mini now om aangepaste instellingen te bewaren.

Stap 4. De RetroArch emulator installeren

Er zijn een redelijk aantal SNES roms die niet of niet goed werken met de standaard emulator die op de SNES Mini draait.  Je kunt dan achteraf de RetroArch emulator installeren zodra je dat eenmaal geconstateerd hebt maar het is net zo handig om dat meteen al te doen. De kans dat je een game tegenkomt die niet werkt is namelijk behoorlijk groot (ik kwam er vijf tegen van de 39 die ik toevoegde).

Download de versie van de RetroArch emulator die gemaakt is om als module binnen hakchi2 gebruikt te worden HIER en pak het zip bestand uit naar een map op je computer.

snes classic mini hakchi

Kies vervolgens in het menu Modules voor Install extra modules.

snes classic mini hakchi
Verklein het venster van hakchi en open daarnaast een (Verkenner) venster waarin de map ‘Retroarch_with_cores’ te zien is en sleep de bestanden retroarch.hmod en snes9x2010.hmod (in de cores submap) naar het Install extra modules venster in hakchi2.  Ze komen dan in het lijstje erbij te staan – zoals hierboven getoond behalve dat ze de eerste keer ook geselecteerd zullen zijn omdat het nog aan de Mini toegevoegd moet worden.

Je kunt meerdere ‘cores’ (.hmod bestanden) toevoegen zoals bijvoorbeeld de Genesis core waardoor je ook spellen van de Sega Genesis op je SNES Mini kunt spelen maar dat laat ik verder buiten beschouwing.

Klik op OK en dan gaan we de emulator ook alvast toevoegen.

Stap 5.  De gewijzigde software op de SNES Classic Mini zetten

Er zijn een paar instellingen aangepast in de software en natuurlijk moeten de nieuwe modules (de RetroArch emulator met de SNES core) worden toegevoegd zodat de Mini er mee kan gaan werken. Tijd om een nieuwe softwareversie op de Mini te zetten!

snes classic mini hakchi2
Ga terug naar het Kernel menu en kies nu voor Flash custom kernel om nieuwe modules toe te voegen aan de software van de Mini.  Koppel eventueel je Mini weer aan de computer natuurlijk (je krijgt het instructiescherm opnieuw mocht je het tussentijds ontkoppeld hebben).

Je ziet een nieuw bestand gekopieerd worden naar de Mini en dat zou na een paar minuten zonder problemen op de Mini moeten staan. Gefeliciteerd want je hebt nu al je SNES Mini gehacked! Maar ja, nu moeten er nog games bij natuurlijk en dat is dan ook de volgende stap.

Stap 6. Games toevoegen

Hopelijk heb je de SNES roms (dumps van gamecartridges met een .smc bestandsextensie) allemaal al klaar staan maar zo niet, dan is dit nu een mooi moment om een selectie te gaan maken. Zet ze in een apart mapje zodat je ze straks gemakkelijk in één keer kunt toevoegen.

Je kunt helaas niet alle SNES games op de Mini zetten. De Mini heeft een opslagruimte van 300 MB beschikbaar waarvan je ongeveer 270 MB over hebt voor je eigen games.  Roms variëren van een halve MB tot 4 MB en hoeveel je er op kunt zetten hangt dus af van de grootte van de individuele spellen. Hakchi2 comprimeert de games wel goed dus je kunt er nog steeds gemakkelijk meer dan 150 games op kwijt.

Heb je eenmaal een selectie gemaakt, dan kun je ze toevoegen in hakchi2.

snes classic mini hakchi2
Bij mij zijn ze al toegevoegd maar het hoofdscherm van hakchi bevat als je begint alleen maar een lijst waarin ‘Original games’ staat. Dat zijn de 21 voorgeïnstalleerde games die je eventueel kunt verwijderen door het vinkje weg te halen maar doe jezelf een plezier en laat ze vooral staan.

Klik op Add more games om nieuwe games toe te voegen. Let op dat je onder in de statusbalk kunt zien hoe vol het geheugen van de Mini is. Is de groene balk vol? Dan kun je er niets meer bij zetten.

Blader naar de map waar je de games hebt neergezet en selecteer ze allemaal (met control-A) om ze in één keer toe te voegen.

snes classic mini hakchi2
Alle games komen nu in de lijst te staan onder ‘Original games’ maar je bent er nog niet helemaal. Om alles goed in het menu van de Mini weer te geven moeten de gegevens (of het 1P of 2P is enz) correct worden ingevuld voor elke game. Hakchi2 heeft een database van alle SNES games ingebouwd en vulde al die gegevens in één keer correct in maar loop het voor de volledigheid even na of er niets ontbreekt.

En je moet ze sowieso één voor één aanpassen want om de game goed te tonen in het menu moet er een afbeelding van de game aanwezig zijn. Die zijn niet aanwezig in hakchi2 maar je kunt wel bij Box art: op de knop Google klikken om automatisch een zoekactie uit te voeren bij Google Afbeeldingen naar de correcte afbeelding. Dit werkt verrassend goed en je kunt het meteen integreren in hakchi2.

Zodra alle box art en gegevens goed staan kun je klikken op Synchronize selected games with NES/SNES Mini om de games te kopiëren naar je Mini.

Dat duurt ook een paar minuten en als dat eenmaal afgerond is kun je je Mini afkoppelen van je computer en op de TV aansluiten om het resultaat te bekijken. En te gamen tot je er bij neervalt.

Stap 6. Niet werkende games fixen

Hoezo een stap 6? Nou ja, we hebben de RetroArch emulator niet voor niets geïnstalleerd natuurlijk. Bij het uitproberen van de spellen die je zelf hebt toegevoegd ben je waarschijnlijk een aantal tegengekomen die het dus niet goed deden.

Noteer welke spellen het niet (goed) deden en start hakchi2 maar weer op. Tijd om de instellingen voor die spellen aan te passen zodat de RetroArch emulator voor die spellen gebruikt wordt in plaats van de default emulator.

snes classic mini hakchi2
Gelukkig is dat niet heel complex. Klik in de lijst op de game(s) die aangepast moeten worden en ga dan in het rechterscherm naar het kopje Command line (for advanced users only!):

Zet de cursor helemaal achteraan de regel (dus achter .7z), tik een spatie, tik dan twee streepjes (naast de 0 op je toetsenbord) en retroarch. Dus --retroarch.

Dat zorgt er voor dat de RetroArch emulator gebruikt wordt voor deze game!

Heb je ze allemaal aangepast? Koppel je Mini dan weer aan de computer en klik op Synchronize selected games with NES/SNES Mini om de games met de goede instellingen erbij terug op de Mini te zetten.

Ontkoppel de Mini weer van je pc en kijk op de TV daarna of de games nu wel goed werken. Bij mij gingen de vijf games nu wel goed maar je kunt eventueel ook nog wat instellingen in de RetroArch emulator aanpassen tijdens het spelen zelf. De emulator heeft namelijk zijn eigen menu die je krijgt als je Start en Select tegelijk indrukt op de controller.

Veel speelplezier!

#

23 reacties op “Je SNES Classic Mini hacken voor meer games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *